Vakantiehuis Yerseke

Vakantie in Yerseke is: mosselcultuur proeven

Yerseke
Mosselman YersekeDe officiële naam van Yerseke is op 20 april 1816 door de Hooge Raad van Adel vastgesteld. Het dorp Yerseke ontstond vóór 980 op een oude kreekrug. Vanaf ongeveer 1870 werd in Yerseke begonnen met het kweken van oesters. Voor dit doel werden oesterputten gebouwd, waar oesters door middel van de pannencultuur worden gekweekt. Ook ging de mosselcultuur een steeds belangrijkere plaats innemen voor het dorp. In het dorp staat nu de enige mosselveiling van Nederland, waar ook vissers uit naburige vissersdorpen hun mosselen komen veilen. Ondanks de modernisering van deze industrie is de geschiedenis tot op de dag van vandaag nog steeds in de havens zichtbaar. Bij de ingang van de vissershaven staat een bronzen standbeeld van de Mosselman.

Toerisme
Yerseke beschikt over vele winkels, restaurants, een fraaie Middeleeuwse kerk en twee jachthavens van waaruit er in de zomermaanden rondvaarttochten over de Oosterschelde worden georganiseerd. Het hele jaar door kun je met een eigen of huurboot en als opstapper een dag op de Oosterschelde gaan vissen. In de haven kunt u een ligplaats reserveren voor uw eigen sloep, zeilboot of motorjacht. Vanuit de haven kunt u lekker zeilen of gewoon varen naar de omliggende steden aan de Oosterschelde. De haven van Yerseke beschikt over een bootkraan. Verder beschikt Yerseke over een klein strandje waar je in de zomer heerlijk kunt vertoeven. Yerseke is een ideale uitvalsbasis om diverse uitstapjes te maken naar de omliggende dorpen en steden.

Yerseke Culinair
Er is in Yerseke een grote diversiteit aan gelegenheden waar je lekker kunt eten en drinken, geschikt voor iedere beurs en voor ieder gezelschap. In de haven vind je diverse eetgelegenheden, een aantal daarvan bezit een terras met een geweldig uitzicht op de oesterputten. In het dorp vind je een aantal restaurants en cafés waar je zowel eenvoudig als zeer uitgebreid kunt tafelen.

Yerseke MoerYerseke Moer
Voor de wandelaars en fietsers is dit schitterende natuurgebied een lust voor het oog. Naast de vele weidevogels zoals tureluur, gruut, kleine plevier en grutto is dit ook het broedgebied voor de eendensoorten wintertaling en slobbereend. In de winter kunt u hier genieten van de duizenden ganzen zoals de kolgans, rotgans, brandgans en kleine rietgans.

Rondvaarttochten

Mosselcultuur:
Vanuit de haven worden er in het zomerseizoen rondvaarttochten georganiseerd. Zo komt u te weten hoe het mosselzaad zich tot consumptiemossel ontwikkeld. De rondvaart neemt u mee naar een uniek “percelen” gebied waar deze schelpdieren liggen te verwateren en laat u o.a. zien hoe de mossel- en oestervissers te werk gaan. Bij de verwerkingsbedrijven kunt u zien hoe “het zwarte goud” aan wal wordt gebracht.

De Oosterschelde zelf beleven:
Een gids vertelt u over wat er o.a. in het water leeft en te zien is. Het kweken van mosselen en oesters komen aanbod, en ook de ansjovis die d.m.v. weervisserij wordt gevangen. Over het Verdronken Land van Reimerswaal en de Deltawerken wordt verteld. De kinderen vissen eerst zelf o.a. garnalen, krabben en wieren, waarna deze in het aquarium worden gedaan.

MosseldagMosseldag Yerseke
De Mosseldag is in het Zeeuwse Yerseke een jaarlijks evenement op de derde zaterdag van augustus. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 45.000 bezoekers en staat bekend om het mosselen eten, gratis meevaren met mosselkotters, de kermis en de braderie in het dorp. Met dit evenement ging vroeger jaarlijks het mosselseizoen van start. Op vrijdag- en zaterdagavond van het mosselfeest wordt er een dancefeest op het parkeerterrein van de Kijkuit georganiseerd.

Duiken
Het gehele jaar zijn er fantastische mogelijkheden om in de Oosterschelde de duiksport te beoefenen. Zowel vanaf de oevers, als individueel duiker, of een georganiseerde boottrip vanuit Yerseke zullen u onvergetelijke momenten opleveren door al het natuurschoon onder water.

Vissen in ZeelandVissen in Zeeland
Het gehele jaar zijn er fantastische mogelijkheden om in de Oosterschelde te vissen. Zelf uitvaren met een huurbootje? Kijk voor de verhuur op de linkpagina van deze site. In het voorjaar en de zomer zult u vooral Makreel, Geep, Zeebaars en platvis vangen. In de wintermaanden meestal de Wijting, Gul en Bot. Verder kunt u vanuit Yerseke eenvoudig de route naar de Zeeuwse stranden vinden waar de Tong, Gul, Wijting en zelfs Hondshaaitjes binnen werpbereik komen.